3 tips ter voorbereiding op de Centrale Eindtoets

huiswerkbegeleiding

Het is bijna weer zover; de Centrale Eindtoets, ofwel de CITO toets. De voorbereiding hierop kan leerlingen uit groep 8 veel stress opleveren omdat de toets bepalend kan zijn voor hun toekomst. Hoe kun je je kind hier het beste op voorbereiden? Wij geven 3 tips!

Centrale Eindtoets is de CITO toets

De CITO toets heeft in 2015 plaatsgemaakt voor de Centrale Eindtoets. Het heet nu de Centrale Eindtoets omdat de organisatie verantwoordelijk voor de eindtoets niet meer CITO is, maar Het College voor Toetsen en Examens (CvTE). In de volksmond worden de Centrale Eindtoets en de CITO toets beide gebruikt.

Centrale Eindtoets slechts een bevestiging

Het advies van een Centrale Eindtoets is slechts een bevestiging van het advies van de basisschoolleraar. Daarom is de uitkomst van de Centrale Eindtoets niet zo invloedrijk als het misschien lijkt. Toch kan het de leerlingen uit groep 8 veel stress opleveren. Als ouder is het natuurlijk vervelend om te zien dat je kind stress ervaart. Daarom geven wij je nu 3 tips om je zoon of dochter goed voor te bereiden op de Centrale Eindtoets!

3 Tips voor een goede voorbereiding op de Centrale Eindtoets

1. Laat je kind wennen
2. Leg je kind geen druk op
3. Leef met je kind mee

1. Laat je kind wennen aan het maken van een toets

Probeer je kind te laten wennen aan het maken van een toets. Zorg bijvoorbeeld om een soortgelijke omgeving als tijdens de Centrale Eindtoets na te bootsen. Uit psychologisch onderzoek blijkt namelijk dat een vergelijkbare omgeving goed kan helpen om je voor te bereiden op een toets of examen. Zo kun je bijvoorbeeld je kind een oefentoets laten maken in een kamer met weinig afleiding.

2. Leg je kind geen druk op

Dit klinkt natuurlijk erg voor de hand liggend, maar ouders willen graag dat hun kind het goed doet. Deze (goedbedoelde) enthousiasme kan er alsnog voor zorgen dat je kind stress ervaart. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om zelf niet te vaak over de Centrale Eindtoets te beginnen. Als je kind er over wilt praten, begint hij of zij er waarschijnlijk zelf wel over.

3. Leef met je kind mee

Probeer je zoveel mogelijk te verplaatsen in de situatie van je kind. Wens hem of haar succes voor de toets, en vraag na een schooldag hoe het ging. Zorg daarnaast voor een ontspannen sfeer zodat je kind thuis tot rust komt. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende groente en fruit en voldoende nachtrust; zo begint je kind vol concentratie aan de Centrale Eindtoets!

Deze 3 tips zijn natuurlijk maar suggesties; probeer je kind zo goed mogelijk aan te voelen en dan weet je van zelf wat de beste aanpak is ter voorbereiding op de Centrale Eindtoets. Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg!

bijles

Scholieren

die wij met plezier helpen

Is het tijd
dat het beter gaat op school?