Tips om huiswerk leuker te maken

tips huiswerk

Voor veel leerlingen is huiswerk maken een van de minder leuke aspecten van school. Maar met de juiste aanpak kan het huiswerk maken stuk gemakkelijker en effectiever worden. Hier zijn enkele handige tips die mij veel hebben geholpen met huiswerk maken in mijn middelbare schooltijd en tijdens mijn vervolgstudie. 

1. Gebruik een planner

Dit lijkt misschien een open deur, maar het consequent bijhouden van een planner kan echt een wereld van verschil maken. Zelf gebruikte ik tijdens mijn schooltijd een grote wandkalender waarop ik al mijn opdrachten en toetsen schreef. Dit visuele overzicht hielp mij om niet overweldigd te raken door de hoeveelheid huiswerk.

2. Weg met de telefoon

Onze telefoons zijn een constante bron van afleiding. Tijdens mijn studietijd legde ik mijn telefoon in een andere kamer, met het geluid uit. Hierdoor kon ik me veel beter concentreren. Probeer het eens; je zult versteld staan hoeveel huiswerk je kunt doen in ononderbroken stukken tijd.

3. Creëer een prettige studieomgeving

Zorg dat je een vaste plek hebt waar je je huiswerk doet. Deze plek moet schoon en opgeruimd zijn. Persoonlijk vond ik het altijd prettig om mijn bureau vrij van rommel te houden, met alleen mijn schoolboeken, notitieblokken en pennen binnen handbereik.

4. Lees opdrachten goed door

Voordat je begint, lees altijd eerst wat je precies moet doen. Tijdens mijn schooljaren merkte ik dat wanneer ik de opdracht goed begreep, ik sneller en efficiënter kon werken. Dit voorkomt dat je tijdens het werken steeds moet teruglezen.

5. Pauzeer regelmatig

Het werken in blokken van 25 minuten, gevolgd door een korte pauze, is een techniek genaamd de Pomodoro-techniek. Dit hielp mij enorm om mijn concentratie gedurende langere studiesessies vast te houden. Na vier ‘Pomodoro’s’ nam ik een langere pauze van 15 tot 30 minuten. Dit is ideaal om even te ontspannen en niet uitgeput te raken.

6. Blijf gehydrateerd en snack gezond

Ik zorgde er altijd voor dat ik een fles water en wat fruit of noten bij mijn studeerplek had. Dit hield mijn energieniveau hoog en voorkwam dat ik afgeleid werd door honger of dorst. Hierdoor kon ik mij beter focussen op mijn huiswerk

7. Begin met het moeilijkste

Als je een groot project of een belangrijke toets hebt, begin hier dan mee. Dit zorgt ervoor dat je met je meeste energie aan het moeilijkste huiswerk begint.

8. Beloon jezelf

Als je al je huiswerk voor de dag af hebt, trakteer jezelf dan op iets leuks, zoals je favoriete serie kijken, stukje chocolade, of een lange wandeling. Zelf koos ik tijdens mijn studietijd in Utrecht er vaak voor om even door het park te wandelen om een frisse neus te halen.

9. Overweeg huiswerkbegeleiding

Als je merkt dat je moeite hebt om zelfstandig te werken, kan huiswerkbegeleiding een goede optie zijn. Persoonlijk heb ik nooit huiswerkbegeleiding gehad, maar enkele van mijn vrienden wel, en zij vonden het enorm helpen om structuur in hun studiegewoonten en huiswerk te krijgen.

Maak je schooltijd minder stressvol

Probeer deze tips de volgende keer als je aan je huiswerk begint. Je zult merken dat als je eenmaal een paar van deze gewoonten hebt ontwikkeld, het huiswerk maken veel minder stressvol wordt. Elk klein succesje bouwt mee aan een routine waar je daadwerkelijk profijt van zult hebben. En onthoud, consistentie is de sleutel tot succes in bijna alles, ook in huiswerk maken! Bij vragen of extra hulp, neem dan contact op met Vlakbijles om je te begeleiden met alle school gerelateerde zaken.