Kies je voor het atheneum of gymnasium?

atheneum of gymnasium

Als je kind binnenkort naar de middelbare school gaat en een havo/vwo- of vwo-advies heeft gekregen, sta je voor een belangrijke keuze: kies je voor het atheneum of het gymnasium? Deze beslissing kan best lastig zijn, dus in deze blog leggen we je uit wat de verschillen zijn en geven we je tips om de juiste keuze te maken.

Wat is het verschil tussen atheneum en gymnasium?

Zowel het atheneum als het gymnasium vallen onder het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) en duren zes jaar. Op beide richtingen worden vakken als Nederlands, wiskunde, geschiedenis en natuurkunde op hetzelfde niveau gegeven. Na het behalen van het diploma kan je kind met beide naar de universiteit.

Het grootste verschil zit in het vakkenpakket. Op het gymnasium volgt je kind twee extra talen: Grieks en Latijn. Dit betekent dat er in de onderbouw zes verschillende talen worden aangeboden: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Grieks en Latijn. In de bovenbouw kiest je kind uit de moderne talen en blijft er naast Grieks of Latijn een combinatie van drie talen over. Op het atheneum zijn dat er na de onderbouw meestal drie: Nederlands, Engels, en Frans of Duits.

Hoe maak je de beste keuze?

Bedenk eerst of je kind het prettig vindt om meerdere talen te leren en hier ook goed in is. Gymnasium kan een uitdaging zijn met de extra vakken Grieks en Latijn. Als je kind al het gevoel heeft dat de gewone vakken veel inzet vergen, kan het gymnasium wellicht te veel zijn. 

Als je kind nog twijfelt, kan het slim zijn om te kiezen voor een scholengemeenschap waar zowel atheneum als gymnasium aangeboden wordt. Mocht het gymnasium te zwaar blijken, dan kan je kind gemakkelijk overstappen naar het atheneum zonder van school te wisselen.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de toekomstige studierichting van je kind. Als je kind bijvoorbeeld interesse heeft in een medische studie, kan het gymnasium met vakken als Latijn een voordeel bieden. Veel medische termen hebben een Latijnse basis, wat het leren makkelijker kan maken.

Praat met je kind en anderen

Het is natuurlijk belangrijk dat je kind betrokken is bij het maken van deze keuze, want uiteindelijk moet hij of zij zich prettig voelen bij de beslissing. Bespreek de opties uitgebreid en betrek eventueel andere familieleden, vrienden of leraren bij het gesprek die ervaring hebben met zowel atheneum als gymnasium.

Het is ook goed om te kijken naar wat de scholen in je omgeving te bieden hebben. Sommige scholen bieden in het atheneum verrijkingslessen aan waarbij je kind alvast kennismaakt met klassieke talen en culturele vorming. Dit kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing in de toekomst.

Er zijn naast het atheneum en gymnasium ook andere vwo-richtingen zoals tweetalig atheneum, technasium of entreprenasium die zich focussen op specifieke interessegebieden zoals bèta of ondernemerschap. Deze toegespitste richtingen zijn meestal beschikbaar in de grotere steden als Rotterdam. Verken al deze opties grondig om te zien welk type onderwijs het beste past bij de interesses en talenten van je kind.

Maak een weloverwogen keuze

Met de juiste informatie en een open gesprek met je kind, kun je samen een weloverwogen keuze maken tussen het atheneum en het gymnasium. Verken de mogelijkheden, praat met ervaringsdeskundigen en zorg dat je kind een plek kiest waar hij of zij zich kan ontwikkelen en uitgedaagd voelt. En onthoud: de keuze voor een middelbare school is belangrijk, maar niet definitief. Er zijn altijd opties om te switchen als dat beter blijkt te zijn.

Denk je dat je kind extra hulp kan gebruiken bij het maken van deze keuze? Bij Vlakbijles staan we klaar om te helpen met advies en begeleiding. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we jullie kunnen ondersteunen bij deze belangrijke stap!