Hoe werkt de doorstroomtoets in groep 8?
Vanaf schooljaar 2023/2024 heeft de eindtoets een nieuwe naam: de doorstroomtoets. Zit jouw kind in groep 8? Dan komt de overstap naar de middelbare school steeds dichterbij. Dit is een spannende tijd, niet alleen voor jouw kind, maar ook voor jou als ouder. De schoolkeuze en het niveau waarop je kind verdergaat, worden bepaald door het schooladvies en de doorstroomtoets. Maar wat houdt die toets precies in? In deze blog lees je alles wat je moet weten over de doorstroomtoets en krijg je handige tips om je kind goed voor te bereiden.
Wat is de doorstroomtoets?
De doorstroomtoets is een verplichte toets die leerlingen in groep 8 maken, meestal tussen april en mei. De toets meet hoe goed je kind is in rekenen en de Nederlandse taal. Anders dan bij een examen, kan je kind niet slagen of zakken. De toets geeft vooral inzicht in wat je kind heeft geleerd op de basisschool. Vanaf 2023/2024 heet het niet langer “eindtoets,” omdat het niet het einde van de schoolloopbaan markeert, maar de doorstroom naar de volgende fase: de middelbare school.
Waarom moet mijn kind de doorstroomtoets maken?
De doorstroomtoets helpt de school te bepalen welk type vervolgonderwijs het beste past bij jouw kind. Dit advies, ook wel het toetsadvies genoemd, staat los van het schooladvies. Het schooladvies wordt gegeven door de leerkracht, directeur en interne begeleider. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de leerprestaties, maar ook naar werkhouding en motivatie. Het toetsadvies en schooladvies samen geven een compleet beeld, waarmee de middelbare school bepaalt op welk niveau jouw kind verder kan.
Welke doorstroomtoetsen zijn er?
Er zijn meerdere toetsen die voldoen aan de eisen van de overheid. Het is handig om van de school te horen welke toets jouw kind gaat maken. Hieronder lees je over de vijf meest gebruikte doorstroomtoetsen:
– CITO-toets: Deze toets bestaat uit meerkeuzevragen en meet verschillende vaardigheden, zoals taal, spelling en rekenen. CITO-toetsen worden al vanaf groep 3 gebruikt, zodat de voortgang van leerlingen door de jaren heen gevolgd kan worden.
– IEP-toets: De IEP-toets begint met eenvoudige vragen, zodat je kind rustig kan opstarten en zelfvertrouwen kan opbouwen. Deze toets bevat naast meerkeuzevragen ook open vragen, wat een groot verschil is met de CITO. De IEP is minder talig en daardoor geschikt voor kinderen met een niet-Nederlandse achtergrond.
– Route 8: Dit is een digitale toets die zich aanpast aan het niveau van je kind. Antwoorden ze een vraag goed? Dan wordt de volgende vraag moeilijker. Antwoorden ze fout? Dan wordt de volgende vraag makkelijker. Er zijn geen open vragen in deze toets.
– DIA-toets: Ook een digitale toets die zich aanpast aan het niveau van je kind. Bij het rekenen worden veel afbeeldingen gebruikt, wat het voor kinderen die moeite hebben met taal makkelijker maakt.
– AMN-toets: Deze digitale toets werkt net iets anders. Je kind kan door de vragen bladeren, wat helpt om niet onnodig lang bij een vraag te blijven hangen. Dit kan stress verminderen en de toets sneller laten verlopen.
Hoe bereid ik mijn kind voor op de doorstroomtoets?
Hoewel je kind niet specifiek hoeft te leren voor de doorstroomtoets, zijn er wel manieren om ze goed voor te bereiden. Hier een paar tips:
– Rust en regelmaat: Zorg dat je kind op tijd naar bed gaat, vooral in de dagen voor de toets. Een goede nachtrust helpt bij concentratie.
– Gezond eten: Geef je kind een gezond ontbijt op de dagen van de toets. Een volwaardige maaltijd zorgt voor energie en focus.
– Schermtijd beperken: Beperk de schermtijd van je kind voor het slapengaan. Schermen kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen.
– Toetsvoorbeelden oefenen: Wil je kind alvast weten wat voor soort vragen het kan verwachten? Kijk samen naar voorbeeldtoetsen van de Centrale Eindtoets.
Wil je meer weten?
De doorstroomtoets is een belangrijk onderdeel van de overstap naar de middelbare school, maar het is niet iets om je zorgen over te maken. Het gaat om een totaalbeeld van je kind. Wil je meer weten over de doorstroomtoetsen of hoe je kind verder kan leren? Neem contact met ons op bij Vlakbijles en ontdek hoe wij jou en je kind verder kunnen helpen.