Hoe maak je een boekverslag op de basisschool?

Boekverslag

Wanneer je kind in de bovenbouw van de basisschool zit, wordt er verwacht dat ze goed kunnen begrijpen waar een boek over gaat. Scholen laten leerlingen daarom vaak een boekverslag of een boekpresentatie maken. Hoewel deze twee verschillen in de manier van presenteren – de ene is schriftelijk, de andere mondeling – bevatten ze vergelijkbare informatie. We leggen je graag uit hoe je kind een boekverslag kan maken en hoe je daarbij kunt helpen.

Waarom een boekverslag?

Een boekverslag schrijven helpt je kind met verschillende vaardigheden, zoals:

– Samenvatten: Belangrijk is dat je kind leert om de hoofdinhoud van het boek samen te vatten.

– Onderzoeken: Het zoeken naar informatie over de schrijver, illustrator en uitgeverij.

– Beoordelen: Je kind leert een eigen mening te formuleren over het boek.

Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig voor school, maar ook voor de algemene ontwikkeling van je kind.

Hoe begin je?

Start met het kiezen van een boek. Het is belangrijk dat je kind een boek kiest dat aansluit bij zijn of haar interesses en leesniveau. Een te moeilijk boek kan leiden tot frustratie en een minder goed boekverslag. 

Vorige week, tijdens een bezoek aan een basisschool in Leiden waar ik was uitgenodigd om te spreken over het belang van lezen, presenteerde een van de leerlingen zijn boekverslag. Hij had gekozen voor “De GVR” van Roald Dahl, een van zijn favoriete boeken. Hierdoor vond hij het zelf meteen minder erg om er een boekverslag over te maken en dit te presenteren. Het plezier in het lezen en het maken van het boekverslag wordt echt vergroot als een kind het boek leuk vindt.

Als je kind het boek op school kiest, zal de leerkracht ondersteunen bij het vinden van een passend boek. Kiest je kind het boek zelf? Check dan even bij de leerkracht wat het aanbevolen leesniveau is. Mocht het gekozen boek toch te moeilijk blijken, aarzel dan niet om een ander boek te kiezen.

Samen lezen

Lees het boek samen met je kind. Dit kan door soms voor te lezen, maar laat je kind vooral ook zelf lezen. Plan vaste momenten in waarop je kind leest, zoals na school of voor het slapengaan. Bespreek het boek regelmatig om zeker te weten dat je kind het verhaal begrijpt. Dit voorkomt dat je aan het einde alles opnieuw moet uitleggen.

Tips voor ouders

Stimuleer zelfstandigheid bij het maken van het boekverslag, maar wees beschikbaar om te helpen waar nodig. Dit zorgt ervoor dat je kind het meeste leert van deze ervaring. Overweeg ook oefenboeken om de leesmotivatie te verhogen.

Neem contact op met Vlakbijles

Een boekverslag is een uitstekende kans voor je kind om lees- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Met jouw steun kan je kind hier veel van leren en plezier aan beleven. Dus, pak een boek en start samen met je kind aan dit leerzame project! Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste boek of extra ondersteuning? Vlakbijles staat klaar om jullie te begeleiden. Neem contact op voor meer informatie en laat ons helpen het leesplezier van je kind te vergroten!