Hoe bereid je je voor op je eindexamen Engels?

Eindexamen Engels

Binnenkort is het zover: je eindexamen Engels. Misschien zit je al vol zenuwen, of denk je juist dat het makkelijk wordt. Hoe dan ook, een beetje voorbereiding kan nooit kwaad, vooral als het om zo’n belangrijke toets gaat. Ik ga je een handje helpen met wat handige tips, zodat jij straks fluitend je examen doet.

Mijn eigen top tip

Om je voorbereiding op het eindexamen Engels nog beter te maken, deel ik graag een persoonlijke tip die mij destijds erg heeft geholpen: het maken van samenvattingen en ezelsbruggetjes. Door de belangrijkste punten uit je leerstof te halen en deze kort op te schrijven, dwing je jezelf om echt na te denken over wat je leert. Dit helpt niet alleen om de informatie beter te onthouden, maar geeft je ook een handige set van aantekeningen om snel door te nemen vlak voor het examen. Voor grammaticaregels en woordenlijsten zijn ezelsbruggetjes een uitkomst. Verzin een grappig zinnetje of een woordspeling die je helpt om een bepaalde regel of woord te onthouden. Soms hoe gekker, hoe beter, want dat blijft juist goed hangen!

Begin op tijd met het voorbereiden van je eindexamen Engels

We horen het vaak genoeg, maar het is echt waar: begin op tijd met leren. Wacht niet tot het laatste moment. Als je een paar weken van tevoren begint, kun je rustig alles doornemen zonder stress. Ook kan het helpen om op tijd te beginnen met examentrainingen.

Kies slimme studiemomenten

Iedereen heeft zo zijn momenten op de dag dat het leren het beste gaat. Misschien ben jij wel een ochtendmens, of juist iemand die ’s avonds laat nog vol energie zit. Plan je leermomenten op die tijden. En vergeet niet om af en toe een pauze te nemen. Even relaxen is ook belangrijk.

Oefen met oude eindexamens Engels

Pak er wat oude examens bij en doe alsof je al echt examen doet. Zet een timer aan om het spannend te maken. Zo leer je niet alleen de vraagstelling kennen, maar kom je er ook achter welke onderdelen je misschien nog wat extra moet oefenen.

Leer voor je eindexamen Engels in je dagelijks leven

Engels is overal om ons heen. Lees eens een Engels boek, kijk een film zonder ondertitels of luister naar Engelse muziek. Zo verbeter je spelenderwijs je Engels, en wie weet kom je nog handige woordjes tegen die je kunt gebruiken tijdens je examen.

Oefen met spreken en schrijven

Vind iemand om samen mee te studeren en daag elkaar uit. Voer gesprekken in het Engels en schrijf korte stukjes tekst. Door actief met de taal bezig te zijn, oefen je voor zowel het mondelinge als schriftelijke deel van je examen.

Neem tijd om te ontspannen

Vergeet niet om ook te relaxen. Te veel stress is niet goed. Eet gezond, slaap genoeg en doe leuke dingen. Zo blijf je scherp voor je examen Engels.

De dag voor je eindexamen Engels 

Zorg dat je alles klaar hebt liggen: pennen, potloden, een flesje water, enzovoort. Probeer niet op het laatste moment nog van alles te leren. Ontspan en zorg voor een goede nachtrust.

Het moment is daar!

Begin de dag rustig met een goed ontbijt. Zorg dat je op tijd bent. Haal diep adem voordat je de examenzaal in gaat en vertrouw op jezelf. Je bent er klaar voor!

Na je eindexamen Engels

Laat het los zodra je klaar bent. Het heeft geen zin om je zorgen te maken over hoe het gegaan is. Wees trots op jezelf. Je hebt het gedaan!

Met deze tips moet het lukken om je goed voor te bereiden op je eindexamen Engels. Vertrouw op jezelf en je zult zien dat je het kunt. En vergeet niet, Engels is niet alleen een vak op school, het is een vaardigheid die je je hele leven lang kunt gebruiken. Succes!