Hoe begeleid je je kind in de brugklas?

brugklas

Bij Vlakbijles weten we hoe spannend de overgang van de lagere school naar de brugklas kan zijn, zowel voor jou als ouder als voor je kind. Daarom wil ik je vijf handige tips geven om je kind goed te begeleiden in deze nieuwe fase. Laten we samen kijken hoe je als ouder ondersteunend kunt zijn!

1. Een goede start is het halve werk  

Voordat het schooljaar begint, is het slim om samen met je kind de nieuwe school al een paar keer te bezoeken. Ga eens langs tijdens open dagen of doe mee aan proeflesjes. Een extra tip: Moet je kind voor het eerst door een grote stad als Den Haag fietsen? Fiets tijdens de zomervakantie al eens samen de route naar school. Ook is het handig om samen de schoolboeken door te nemen zodra deze binnen zijn. Zo weet je kind wat er komend jaar gaat komen en is de eerste schooldag minder spannend.

2. Zorg voor voldoende rust  

De eerste weken op de nieuwe school kunnen best intens zijn. Zorg ervoor dat je kind goed uitgerust is. Probeer in de week voordat de school weer begint alvast een normaal slaapritme aan te houden. Een uitgerust kind kan veel meer aan!

3. Hulp bij huiswerk  

Huiswerk is vaak nieuw voor brugklassers en kan overweldigend zijn. Bespreek hoe het huiswerk gaat en bied je hulp aan waar nodig. Loopt het niet zo soepel en leidt jouw hulp tot frustraties? Overweeg dan om huiswerkbegeleiding via Vlakbijles in te schakelen. Wij kunnen je kind op maat ondersteunen, zodat de huiswerkmomenten een stuk aangenamer worden.

4. Blijf betrokken bij school  

Veel scholen bieden al vroeg in het schooljaar een kennismakingsgesprek aan met de mentor. Maak hier zeker gebruik van! Het is belangrijk om de mentor te ontmoeten en op de hoogte te blijven van hoe het gaat op school. Dit helpt je om betrokken te blijven en ondersteuning te bieden waar nodig.

5. Wees een luisterend oor  

De eerste tijd in de brugklas kan best zwaar zijn voor je kind. Probeer thuis te zijn na schooltijd om een luisterend oor te bieden. Misschien is het niet elke dag mogelijk, maar overweeg om wat vrije uren op te nemen, zodat je er kunt zijn wanneer je kind je nodig heeft.

Zorg voor een vliegende start

Bij Vlakbijles begrijpen we dat de brugklas een grote stap is en staan we klaar om jou en je kind hierin te ondersteunen. Heb je interesse in huiswerkbegeleiding of andere ondersteuning? Neem dan contact met ons op en samen zorgen we ervoor dat jouw kind een vliegende start maakt in de brugklas. Laten we er samen een geweldig schooljaar van maken!