Het belang van goede planning
Als bijlesleraar bij Vlakbijles help ik leerlingen niet alleen bij hun huiswerk, maar leer ik ze ook hoe ze hun tijd beter kunnen indelen. Planning is hierbij een essentieel onderdeel. Zodra een leerling de kunst van het plannen onder de knie heeft, ziet hij of zij niet alleen betere resultaten op school, maar blijft er ook meer tijd over voor leuke dingen, zoals hobby’s.
Hoe begin je met het maken van een planning?
Eerst is het belangrijk om te weten waar je tijd naartoe gaat. Ik adviseer mijn leerlingen altijd om twee weken lang een logboek bij te houden. Noteer in dit logboek elke activiteit die je doet – van sporten en huiswerk maken tot lessen volgen en slapen. Kies hierbij voor normale weken zonder vakanties of feestdagen, zodat je een realistisch beeld krijgt.
Het maken van een effectieve planning
Na het bijhouden van het logboek, beginnen we met het opstellen van een echte planning. Een goede planning is niet te gedetailleerd, maar biedt wel voldoende houvast. Te veel details kunnen je juist afleiden van het echte werk, terwijl te weinig details zorgen voor chaos.
Weekplanning versus dagplanning
Ik raad aan om met een week planning te werken. Een week heeft een natuurlijke flow van vijf werkdagen gevolgd door twee vrije dagen, wat voldoende ruimte biedt voor zowel werk als ontspanning. Een dag planning is vaak te rigide en kan leiden tot het afzeggen van sociale activiteiten als je niet flexibel kunt zijn.
Hoe ziet een goede weekplanning eruit?
Stel eerst vast wat je die week wilt bereiken en vertaal deze doelen naar specifieke activiteiten. Als een taak te groot lijkt, deel deze dan op in kleinere stappen. Plan je proefwerken en deadlines in, en schat in hoeveel tijd je nodig hebt voor elke activiteit. Bijvoorbeeld, als je vrijdag een proefwerk hebt en je denkt zes uur nodig te hebben om te leren, plan dan op dinsdag, woensdag en donderdag elk twee uur in.
Flexibiliteit in je planning
Het is belangrijk om flexibel te blijven. Gebruik je week planning als een basis en pas deze aan wanneer nodig. Het kan voorkomen dat je een afspraak moet verzetten om een deadline te halen. Een dagelijkse mini-planning kan helpen om je focus te behouden zonder het overzicht te verliezen.
Blijf leuke dingen doen
Vaak hoor ik van mijn leerlingen na het maken van hun planning dat er geen tijd meer is voor leuke dingen. Dit is juist een valkuil. In mijn eigen studietijd in Amsterdam plande ik juist om de leuke dingen heen. Zo kon ik het veel langer volhouden.
Kies voor balans
Als bijlesleraar is het mijn doel om leerlingen niet alleen te helpen met hun schoolwerk, maar hen ook de vaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om succesvol en gelukkig te zijn in alle aspecten van hun leven. Goede planning is belangrijk bij het bereiken van deze balans. Mocht je meer willen weten over het maken van een goede planning, neem dan contact met ons op via het contactformulier op de website. Dan nemen we snel contact met je op!