Formele criteria cv

Nadat we de inhoud en de volgorde van het curriculum vitae onder de loep hebben genomen en het cv verder hebben geoptimaliseerd, bekijken we vandaag de formele criteria van een goed cv. U kan uw kansen op een baan aanzienlijk verhogen door uw cv lay-out te verbeteren.

Het juiste papier

Het moge duidelijk zijn, dat u uw cv op wit, ongelinieerd papier schrijft. Dit geldt overigens ook voor creatieve jobs in design of marketing. Neem papier dat iets dikker is dan normaal print- of schrijfpapier. Een dikte van 100 of 120 g/m² is ideaal (schrijfpapier heeft een dikte van 80 g/m²). Het verschil lijkt misschien onbelangrijk, maar wanneer men uw cv vastneemt voelt deze waardiger en waardevoller aan en krijgt men onmiddellijk een betere indruk.

Gedrukt of handgeschreven cv?

Zonder twijfel gedrukt. Schrijf uw cv zonder uitzondering op de computer. Alleen in het uitzonderlijke geval dat de werkgever expliciet een handgeschreven levensloop verlangt, mag u van deze regel afwijken. Afgezien van de eenvoud om fouten te verbeteren, kan men ook veel makkelijker de layout van het curriculum vitae aanpassen.

Een gedrukt cv is ook makkelijker te lezen dan een handgeschreven cv. In sommige landen is het de gewoonte een cv te ondertekenen. Dit moet u in elk geval met de hand doen, en geen gescand exemplaar gebruiken.

Lettertype en lettergrootte van het cv

Op voorwaarde dat u uw cv niet met de hand schrijft, moet u er altijd zorg voor dragen dat u een geschikt lettertype kiest. Sierlijke en speelse lettertypes zoals Comic Sans zijn alleszins niet gepast. In plaats daarvan moet u een duidelijk lettertype kiezen zoals Times New Roman of Arial. De correcte lettergrootte voor de hoofdtekst is 9-12, voor de titels bevelen we lettergrootte 13-15 aan.

Regelafstand en marges van een cv

Zoals u het met uw papers aan de universiteit leerde, vergemakkelijkt een optimale regelafstand de leesbaarheid van een tekst aanzienlijk. Een regelafstand van 1cm is te druk, maar 2cm laat dan weer te weinig ruimte voor uw tekst, en geeft tegelijkertijd de indruk dat de regels niet samenhangen. Ideaal is 1,15cm, en als uw cv niet te lang is, is ook 1,5cm een goede keuze. Voor de marges geldt hetzelfde leitmotif: niet te veel, niet te weinig. We bevelen een afstand van 2 centimeter boven en onder aan, en 3 centimeter links en rechts.

De foto bij het cv

Als u uw foto in uw cv wilt integreren, moet u die bovenaan uw curriculum vitae bevestigen. Normaliter wordt hier de rechterbovenzijde gekozen, de linkerbovenzijde is echter niet verkeerd. Ook halflinks en halfrechts zijn niet verkeerd. Alleen het midden moet u koste wat kost vermijden.

Als algemene richtlijn houdt u best in het achterhoofd dat uw cv dient om uw toekomstige werkgever een overzicht te bieden van uw kwalificaties en ervaringen. Als u dus consequent de meest overzichtelijke presentatie kiest, zit u altijd veilig.