De keuze maken tussen Duits en Frans

Duits of Frans

Toen ik in de bovenbouw van de middelbare school kwam, stond ik voor een belangrijke keuze: Duits of Frans leren. Misschien sta jij nu voor dezelfde beslissing. Het lijkt misschien een simpele keuze, maar deze talen openen elk hun eigen wereld aan kansen en ervaringen.

Waarom ik moest kiezen tussen Duits en Frans

Op mijn school werden alleen Duits en Frans aangeboden als tweede vreemde taal. De keuze was beperkt, maar daardoor niet minder belangrijk. Andere scholen bieden misschien Spaans of zelfs Chinees aan, maar voor mij kon de keuze alleen gemaakt worden tussen Duits en Frans

Hoe ik mijn keuze maakte

Ik begon met na te denken over mijn eigen voorkeuren. Persoonlijk had ik altijd al iets met Frans vanwege de cultuur en ik vond de taal mooier klinken. Dit emotionele aspect was belangrijk voor mij, omdat ik wist dat als ik een taal leuk vond, ik meer gemotiveerd zou zijn om te leren.

Vervolgens keek ik naar mijn vaardigheden in beide talen. Hoewel ik in beide talen redelijk goed was, merkte ik dat mijn basis in het Frans sterker was. Dat gaf de doorslag; ik koos voor Frans. Maar de keuze hoeft niet altijd zo duidelijk te zijn. Misschien ben je beter in Duits, maar trekt het idee om Frans te spreken je meer aan. Of misschien heb je familie in Duitsland of plannen om later naar een Franssprekend land te verhuizen.

Vragen die je jezelf kunt stellen

Als je twijfelt tussen twee talen, stel jezelf dan deze vragen:

1. Vind ik Frans of Duits het leukst?

2. Ben ik beter in Frans of in Duits?

3. Welke taal zal ik waarschijnlijk vaker gebruiken in de toekomst?

4. Wat raden mijn docenten aan op basis van mijn vaardigheden en interesses?

Deze vragen hielpen mij mijn gedachten te ordenen. Daarnaast sprak ik met mijn docenten over hun inschattingen. Ze kenden mijn sterke en zwakke punten van Frans en Duits en dat hielp mij om een weloverwogen keuze te maken.

Mijn ervaring na de keuze

Na het kiezen van Frans, merkte ik dat mijn interesse in de taal ook mijn prestaties verbeterde. Het leren ging makkelijker omdat ik er plezier in had. Ook hielp het me om meer te leren over de Franse cultuur, wat mijn lessen verrijkte en mijn wereldbeeld verbreedde.

Advies voor jou

Als je nog steeds twijfelt, neem dan je tijd. Praat met vrienden, familie en vooral je leraren. Hun inzicht kan van onschatbare waarde zijn. En onthoud, geen keuze is definitief. Vele vaardigheden die je ontwikkelt, ongeacht de taal,  zullen je in de toekomst van pas komen.  Ben je geïnspireerd om een taal te kiezen maar heb je nog steeds vragen of behoefte aan begeleiding? Neem dan contact op via de website. Vlakbijles kan je helpen om de beste keuze voor jou te maken.