Wat zijn de verschillen tussen bijles, remedial teaching en huiswerkbegeleiding?

huiswerkbegeleiding

Vele ouders zien door de bomen het bos niet meer; welke soort hulp past het beste bij mijn kind om de schoolprestaties verbeteren? Is bijles het meest geschikt of is huiswerkbegeleiding beter? En wat houdt Remedial Teaching precies in? Wij leggen de verschillen voor je naast elkaar!

Verschillen tussen bijles en remedial teaching

Betere schoolresultaten versus functioneren in de klas

Een verschil tussen Remedial Teaching en bijles is het uiteindelijke doel van de lessen. Bij bijles is meestal het doel dat de leerling betere schoolresultaten gaat behalen. Een bijlesdocent bereikt dit door de lesstof uit te leggen op een toegespitste manier zodat de leerling het in zijn of haar eigen tempo kan begrijpen. Bij Remedial Teaching ligt daarentegen de focus op het functioneren van het kind. Het uiteindelijke doel is dat hij of zij mee kan komen in de klas ondanks een leerstoornis of gedragsproblemen. Een Remedial Teacher bereikt dit doel door te onderzoeken wat het kind precies nodig heeft om verder te ontwikkelen, om daarna precies op deze behoeften in te spelen. Zo begeleidt een Remedial Teacher de leerling naar betere resultaten in de klas.

Leraar gespecialiseerd in schoolvak versus speciaal onderwijsleraar

Bijles verschilt ook van Remedial Teaching door degene die de bijles geeft. Een bijlesdocent is meestal iemand die gespecialiseerd is in het schoolvak waar de leerling moeite mee heeft. Dit kan zowel een student als een bevoegde leraar zijn. Daarentegen zijn Remedial Teachers vooral bevoegde leraren met een specialisatie in leerlingen binnen het speciaal onderwijs, die ervaring hebben met kinderen met leer- of gedragsstoornissen.

Verschillen tussen bijles en huiswerkbegeleiding

Korte termijn versus lange termijn

Bijles en huiswerkbegeleiding verschillen in het leerdoel van de lessen. Bij huiswerkbegeleiding ligt de focus meer op lange termijndoelen zoals het goed kunnen inplannen van huiswerk of leerwerk en het vergroten van concentratie en zelfvertrouwen van de leerling. Daarentegen richt een bijlesdocent zich vaker op korte termijndoelen zoals het bijspijkeren van lesstof van een moeilijk vak of het voorbereiden op opkomende toetsen of examens. Door deze korte termijndoelen zijn bijlessen meestal ook van kortere duur vergeleken met huiswerkbegeleiding.

Persoonlijk versus groepslessen

Daarnaast is bijles verschillend van huiswerkbegeleiding omdat bijles vaak een persoonlijke les is, waarbij een bijlesdocent goed inspeelt op de behoeften van de leerling. Bij huiswerkbegeleiding is dit niet het geval; vaak werkt de leerling aan zijn of haar huiswerk in een rustige werkruimte samen met andere leerlingen. Tijdens huiswerkbegeleiding is er altijd een leraar of huiswerkbegeleider aanwezig die vragen of opmerkingen van leerlingen kan beantwoorden.
Uiteindelijk hebben bijles, huiswerkbegeleiding en Remedial Teaching natuurlijk allemaal als doel om een leerling te helpen met het beter presteren op school. Hopelijk maakt deze blogpost duidelijk welke soort bijles het beste past bij de (leer)behoeften van jouw kind!

Bijles en huiswerkbegeleiding door heel Nederland

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Daar waar de ene leerling door de lesstof lijkt te vliegen, kan de ander juist wel een duwtje in de goede richting gebruiken; een docent die de leerstof op een andere manier uitlegt, de gemiste lesstof met de leerling inhaalt of extra oefeningen aanbiedt. Door de bezuinigingen in het onderwijs is het helaas niet meer vanzelfsprekend dat een leerling deze extra ondersteuning of remedial teaching op school krijgt. Heeft jouw kind behoefte aan een docent die met zorg en aandacht bijles of huiswerkbegeleiding geeft? Via ons landelijk netwerk vind je in elke regio gedreven docenten, voor bijles of huiswerkbegeleiding op alle vakgebieden uit zowel het basis- als het voortgezet onderwijs, zodat jouw kind de ondersteuning krijgt die het verdient.

Nederland-grijs

Waarom kiezen voor bijles?

Het achterlopen in de leerstof kan uiteenlopende oorzaken hebben. Van (langdurige) ziekte en het missen van meerdere lessen tot een leerstoornis als dyslexie, maar het kan evengoed zo zijn dat het betreffende vak de leerling niet zo ligt. Hij of zij blinkt bijvoorbeeld uit in taal, maar heeft moeite met rekenen. Om te voorkomen dat de leerling verder achter raakt in de leerstof, is het van belang tijdig de juiste begeleiding aan te bieden. Samen met een van onze bijlesdocenten wordt een plan van aanpak opgesteld, met daarin duidelijke, haalbare leerdoelen en een overzichtelijke planning. Ook de ouders worden hierbij betrokken.

De bijlessen worden bij de leerling thuis verzorgd, op een tijdstip dat jullie het beste uitkomt. Vaak merkt de leerling na enkele bijlessen al vooruitgang, wat niet alleen de resultaten voor het betreffende vak ten goede komt, maar ook een steentje bijdraagt aan het welbevinden en zelfvertrouwen van het kind.

Huiswerkbegeleiding

De overgang van de basisschool naar de middelbare school vergt van inderen erg veel inspanning: ieder uur een ander vak, meerdere docenten en dagelijks huiswerk, zelfs voor vakken die compleet nieuw voor ze zijn, zoals wiskunde of Frans. Kan jouw kind wel wat hulp gebruiken bij zijn of haar huiswerk? Wij werken landelijk samen met vakdocenten die, naast bijles, ook huiswerkbegeleiding geven. Dat kan voor een specifiek vak zijn, voor meerdere vakken, maar ook voor algemene huiswerkbegeleiding, zoals het plannen van huiswerk en het zogenaamde ‘leren leren’; want hoe pak je dat nu aan, het leren voor een proefwerk? Hoe maak je een samenvatting?

Ook voor leerlingen die al wat langer op de middelbare school zitten, kan huiswerkbegeleiding een ware uitkomst zijn, bijvoorbeeld ter voorbereiding op tentamens, voor hulp bij het maken van een profielwerkstuk of voor het oefenen met behulp van proefexamens.

bijles

Het beste voor je kind

Bijles geven is méér dan alleen het kunnen aanbieden van leerstof. Daarom selecteren wij onze docenten voor bijles en huiswerkbegeleiding niet alleen op kennis van hun vakgebied, maar ook op hun pedagogische vaardigheden. Leerlingen die bijles nodig hebben, hebben baat bij een gedreven en geduldige docent, die de leerstof op verschillende manieren kan uitleggen. Ook overleggen onze docenten van tevoren graag met de ouders/verzorgers of er specifieke zaken zijn waar ze rekening mee moeten houden tijdens het geven van de bijles of de huiswerkbegeleiding. Kies je voor bijles door een van onze docenten, dan kies je het beste voor je kind.

Scholieren

die wij met plezier helpen

Contact

Voor bijles en huiswerkbegeleiding hebben wij de perfecte docenten, in elke regio in Nederland. Wij werken niet met wachtlijsten, maar wél met een tevredenheidsgarantie: jij bepaalt na de intake en de eerste bijles of huiswerkbegeleiding of jullie het project voortzetten. Vul vandaag nog geheel vrijblijvend het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om door te spreken welke hulp gewenst is – bijles of huiswerkbegeleiding – en voor welk vak. Wij zoeken razendsnel een docent bijles of huiswerkbegeleiding die aansluit bij de hulpvraag en brengen jullie met elkaar in contact. Kies dus het beste voor je kind en kies voor bijles of huiswerkbegeleiding een docent uit ons landelijk netwerk van erkende bijlesdocenten. Door onze tevredenheidsgarantie loop je geen enkel risico.

Is het tijd
dat het beter gaat op school?

Review van: Mevrouw Strijker
Ontvangen op: 11.04.2024

De huiswerkbegeleiding op mijn middelbare school is waardeloos en hielp me totaal niet. Via deze website heb ik gelukkig docenten gevonden waar ik wel echt wat aan heb. Ik heb er nu veel meer vertrouwen in dat ik mijn diploma ga halen volgend jaar.

N.a.v een aanvraag op Valkenburg

Review van: De heer Oostveen
Ontvangen op: 09.04.2024

Mijn zoon is best een lastige puber. Respect dus voor de manier waarop de bijlesdocent met hem om gaat. Ze hebben het altijd heel gezellig samen en de cijfers van mijn zoon gaan met sprongen vooruit. Hij is het geld meer dan waard.

N.a.v een aanvraag op Winterswijk

Review van: Mevrouw Lonen
Ontvangen op: 09.04.2024

Op de basisschool van mijn kinderen wordt helaas maar weinig aandacht besteed aan het geven van bijles. Daarom eens contact gezocht met bijlesdocenten via deze website. Dat is mij en ook mijn zoon goed bevallen. Hij krijgt nu extra begeleiding...

N.a.v een aanvraag op Uithoorn