5 tips voor openboektentamens
Studeren voor een openboektentamen klinkt misschien als een makkie: je hebt je boeken bij de hand, dus waarom zou je echt moeten leren? Maar niets is minder waar. Veel studenten onderschatten de voorbereiding die nodig is om succesvol te zijn bij dit soort examens. Ben jij ook niet helemaal zeker hoe je dit aanpakt? Geen zorgen! Hieronder vind je vijf praktische tips om optimaal voorbereid te zijn en je kans op een goed cijfer te vergroten.
1. Begrijp de vraagstelling: het draait om inzicht en toepassing
Een openboektentamen is veel meer dan alleen opzoeken. De vragen die je krijgt, zullen vaak meer gericht zijn op het toepassen van kennis en het leggen van verbanden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld gevraagd kunt worden om theorieën met elkaar te vergelijken, je mening te geven of praktische voorbeelden te bedenken. Probeer tijdens je voorbereiding te denken in termen van “hoe kan ik deze kennis gebruiken” in plaats van “wat moet ik onthouden?”. Maak een lijst met mogelijke vraagvormen zoals:
– Hoe zou je theorie X toepassen in situatie Y?
– Geef drie voorbeelden van hoe theorie Z in de praktijk werkt.
– Wat zijn de overeenkomsten tussen theorie A en theorie B?
Deze manier van voorbereiden helpt je om de stof echt te begrijpen en te gebruiken tijdens het tentamen.
2. Organiseer je lesstof efficiënt
Een van de grootste voordelen van een openboektentamen is dat je je studieboek erbij mag houden. Maar dat helpt alleen als je snel weet waar alles staat. Een goed georganiseerde boek kan je redden! Maak gebruik van tabbladen of post-its om belangrijke hoofdstukken of paragrafen snel terug te vinden. Maak zelf een inhoudsopgave als die niet gedetailleerd genoeg is, en zorg dat je weet waar welke informatie staat. Oefen dit ook, zodat je tijdens het tentamen niet kostbare tijd verliest met zoeken.
3. Lees je stof zorgvuldig door
Het klinkt verleidelijk om te denken dat je niet echt hoeft te leren, omdat je alles kunt opzoeken. Maar let op: het opzoeken van informatie kost tijd. Zorg er daarom voor dat je de lesstof meerdere keren goed doorleest, zodat je een goed overzicht hebt van waar alles staat en wat de belangrijkste onderwerpen zijn. Dit maakt het makkelijker om verbanden te leggen en sneller antwoorden te vinden tijdens het tentamen. Kortom: ken je boek, ook al ligt het voor je neus.
4. Oefen met oude tentamenvragen
Als je toegang hebt tot oude tentamenvragen of oefentoetsen, gebruik deze dan om je kennis te testen. Het oefenen met echte examenvragen helpt je niet alleen om je voor te bereiden op de vraagstijl, maar het laat je ook zien welke onderdelen je nog niet helemaal beheerst. Geen oefententamen beschikbaar? Vraag je docent om voorbeeldvragen of zoek online naar tentamenvragen van voorgaande jaren. Vaak delen oud-studenten deze en kunnen ze je een goed beeld geven van wat je kunt verwachten.
5. Tactieken tijdens het tentamen
Tijdens het tentamen is het belangrijk om slim te werk te gaan. Hier zijn een paar extra tips voor op de dag zelf:
– Noteer bij elke vraag waar je het antwoord kunt vinden: Schrijf direct op in welk hoofdstuk of op welke pagina je de benodigde informatie kunt vinden. Dit houdt je georganiseerd en helpt je om overzicht te bewaren.
– Gebruik je eigen woorden: Schrijf antwoorden in je eigen bewoordingen in plaats van hele stukken tekst over te nemen. Dit toont aan dat je de stof beheerst en kunt toepassen.
– Blijf georganiseerd: Laat je tabbladen of post-its zitten tijdens het tentamen. Ga niet rommelen met je aantekeningen, dat kan alleen maar afleiden en je gestrest maken. Houd het overzicht en werk rustig door.
Met deze tips kun je vol vertrouwen je openboektentamen tegemoet zien. Veel succes!
Nog extra hulp nodig?
Vind je het toch lastig om je goed voor te bereiden of heb je moeite met een bepaald vak? Bij Vlakbijles.nl staan we klaar om je te ondersteunen met persoonlijke begeleiding, zowel online als bij jou thuis. Neem contact op en haal het beste uit je studie!