De 25 beste tips voor het maken van huiswerk
Het schooljaar is weer begonnen! Tijd om je klasgenoten weer te zien maar natuurlijk ook weer om een hele berg huiswerk te maken. Hier zijn de 25 beste tips om weer op gang te komen.
1. Een goed humeur is het halve werk
Met een slecht humeur beginnen aan iets waar je toch al geen zin in hebt is geen goed idee. Je raakt sneller afgeleid en hebt er nog minder zin in het leren van woordjes of in het oplossen van sommen. Doe dus voor je begint iets waar je een beter humeur van krijgt zodat je fris en fruitig beginnen kan.
2. Zorg voor een nette omgeving
In de drukte zitten is niet fijn als je je moet concentreren. Zorg dus voor een opgeruimd bureau, met zo min mogelijk lawaai. Op deze manier voelt het minder rommelig in je hoofd en kun je gerichter leren. Leg ook niet alles wat je nog moet gaan doen op je bureau; deze stapel werkt demotiverend.
3. Leid jezelf niet af
Het is erg fijn om lekker muziek te luisteren terwijl je je huiswerk maakt. Het is alleen niet de bedoeling dat je niks opneemt omdat je aan het swingen bent. Ook je telefoon kan afleidend werken. Terwijl deze naast je ligt is het wel heel makkelijk om je tijd te besteden aan appen met je vrienden.
4. Neem een pauze (of vijf)
Uren opgesloten zitten met je boeken is ook niet alles, het werkt zelfs niet goed. Je neemt na een bepaalde tijd dingen zelfs minder goed op, waardoor je eigenlijk je tijd verspilt. Neem dus elk half uur een paar minuten pauze. Zo kunnen je hersenen de stof beter verwerken en kun je weer fris verder.
5. Vat samen
“Wie schrijft die blijft”, zeggen ze wel eens. Door stof samen te vatten leg je het eigenlijk kort uit aan jezelf. Hier door blijft de informatie beter hangen.
6. Maak een planning
Als je weet wat je wanneer wilt doen, besteed je veel minder tijd aan treuzelen en kijken naar wat je eens gaat doen. Op deze manier zul je ook niet met last-minute werk komen te zitten, en houd je zeeën van tijd over voor andere (leukere) dingen.
7. Vraag hulp waar dit kan
Snap je het niet? Dat is niet erg. Er is vast wel iemand in je omgeving die je kan helpen met bepaalde vakken. Dit is ook goed voor degene aan wie je hulp vraagt; door het uit te leggen begrijpt diegene ook meer van de stof. Hier naast kun je bijvoorbeeld je ouders vragen of ze je willen overhoren.
8. Gebruik het internet
Als je iets niet goed hebt meegekregen in de les kun je altijd uitleg vinden op het internet. YouTube staat bijvoorbeeld vol met lessen over hoe bepaalde wiskundige formules werken. Laat je alleen niet afleiden door dingen die niks met school te maken hebben!
9. Lees de stof rustig door
Bij veel vakken zoals geschiedenis en biologie heb je enorme boeken met veel tekst. Door deze tekst rustig door te lezen zoals je een leesboek zou lezen leer je al een hele boel.
10. Beloon jezelf
Ben je een hele tijd bezig geweest? Dan is het tijd om iets leuks te doen! Het is namelijk belangrijk om te ontspannen na je hersenen zo belast te hebben.
11. Weet dat je huiswerk hebt
Houd je agenda goed bij. Er zijn weinig dingen zo stressvol als op school komen en te horen krijgen dat je later op de dag een overhoring hebt waar je niks voor geleerd hebt.
12. Begin al op school
Maak in de les aantekeningen over de stof en let goed op. Op deze manier wordt het huiswerk makkelijker en kost het minder tijd voor je klaar bent, waardoor je tijd overhoudt.
13. Werk slim, niet hard
Lees eerst de vragen door; op deze manier weet je waar je op moet letten bij de uitleg. Ook staan soms antwoorden van vragen verwerkt in andere vragen.
14. Geen talen achter elkaar leren
Heb je huiswerk voor meerdere talen zoals Engels en Duits? DOE DIT NOOIT ACHTER ELKAAR AAN. Vaak moet je woordenlijsten leren, wat enorm verwarrend kan zijn, gezien veel talen overlap hebben met elkaar. Het is hier om beter om talen met andere vakken af te wisselen.
15. Wacht met overhoren
Klaar met leren? Wacht even een uurtje voor je iemand vraagt je te overhoren. Op deze manier kunnen je hersenen verwerken wat je geleerd hebt, waardoor je het beter onthoud wat je allemaal geleerd hebt.
16. Niet beginnen wanneer je honger hebt
Er zijn zo veel mogelijke afleidingen wanneer je wilt leren. Een knorrende maag kan hier een van zijn. Wanneer je leert terwijl je honger hebt, kan dit voor een constante afleiding zorgen. Doe dit dus niet en eet een boterham of wat fruit voor je begint.
17. Zorg voor een rustige werkplek
Je kan op veel plekken huiswerk maken of leren. Je kan op school zitten, naar de bibliotheek of gewoon op je kamer. Zorg er in ieder geval voor dat dit een rustige plek is waar je niet gauw afgeleid wordt.
18. Frisse lucht is belangrijk
Zuurstof is erg belangrijk voor je brein en helpt je actief te blijven. Doe hier voor een raampje open in je leeromgeving, dit leert veel fijner.
19. Leer Hardop
Door dingen hardop uit te spreken onthoud je ze beter. Het is dus slim dit te doen wanneer je jezelf overhoort.
20. Vertel aan je omgeving wat je doet
Het kan enorm vervelend zijn als je steeds gestoord wordt terwijl je net lekker bezig bent. Het is dan ook verstandig om aan te geven aan je ouders of andere gezinsleden dat je bezig gaat en je je wilt focussen. Op deze manier kun je langer door zonder te worden afgeleid.
21. Begin op tijd met leren
Een hele berg woorden in je hoofd stampen voor je overhoring morgen is niet verstandig; het werkt veel beter om over meer dagen een kortere tijd te leren. Begin hier om een paar dagen eerder. Door de herhaling blijft alles beter hangen.
22. Controleer jezelf
Het is natuurlijk belangrijk om dingen niet verkeerd te leren, let hier dan op terwijl je dingen samenvat of opschrijft. Doe je dit niet, dan heb je niks aan alle tijd die je bezig geweest bent met leren. Zonde!
23. Maak je huiswerk
Het klinkt heel logisch maar toch is het erg belangrijk; maak je huiswerk! Door dit te doen leer je meer over de stof door het toe te passen, waardoor je minder tijd bezig hoeft met lezen.
24. Drink genoeg water
Goede hydratatie is belangrijk voor je lichaam en goed voor je concentratie. Het gaat misschien niet bewust, maar het helpt bij het onthouden van wat je leert. Erg handig dus.
25. Begin met het moeilijkste
Wanneer je begint met het onderwerp wat je het moeilijkst of het minst leuk vindt, is dit als eerste achter de rug. Hier door zit je er minder lang tegenaan te hangen. Heerlijk, die last van je schouders.
Conclusie
Er zijn dus een heleboel manieren om van je huiswerk een minder grote klus te maken. Voor iedereen is huiswerk maken anders, dus kijk gerust welke tips jou het meest helpen. Kijk voor meer handige tips en advies over huiswerk en bijles op onze site; bijles.eu.