10 tips voor extra motivatie voor school

tips motivatie

Zoek je naar manieren om gemotiveerd te blijven voor school? Bij Vlakbijles weten we dat het soms moeilijk kan zijn om steeds weer enthousiast aan je schoolwerk te beginnen. Daarom heb ik tien handige tips voor je samengesteld. Deze tips helpen je om gemotiveerd te blijven en om je schooljaar succesvol door te komen!

1. Blijf positief  

Het is niet altijd makkelijk, maar probeer positief te blijven. Ook als dingen soms niet gaan zoals je hoopt of als sommige vakken saai zijn. Door positief te denken, voelen moeilijke momenten minder zwaar.

2. Maak je studieplek netjes  

Een opgeruimde plek helpt je om beter te kunnen denken. Zorg ervoor dat je een fijne plek hebt om te leren, waar alles netjes en georganiseerd is. Dit maakt het een stuk leuker om aan je bureau te gaan zitten en aan de slag te gaan. Anna, één van mijn bijles leerlingen uit Den Haag, studeerde altijd in een rommelige kamer, waardoor ze haar economie lesstof niet tot zich kon nemen. Ik had haar aangeraden om op te ruimen en het opnieuw te proberen. Ze merkte echt een groot verschil!

3. Weet wat je moet inhalen  

Loop je achter met je schoolwerk? Maak dan een lijstje van wat je nog moet doen. Dit helpt je om niet in de stress te schieten en het laat je zien waar je moet beginnen. Vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt.

4. Doe actief mee in de klas  

Als je actief meedoet tijdens de lessen, onthoud je de stof beter. Dit bespaart je later veel tijd als je moet leren voor toetsen of huiswerk moet maken.

5. Denk aan je doelen  

Waarom zit je op school? Misschien wil je later een bepaalde baan of moet je een diploma halen. Houd je grote doelen in gedachten, ook als je bezig bent met vakken die je minder leuk vindt.

6. Zet haalbare doelen  

Maak doelen voor jezelf die je echt kunt bereiken, zoals een goed cijfer halen voor een toets of je huiswerk af hebben direct na school. Dit geeft je iets om naartoe te werken en het voelt goed als je deze doelen haalt.

7. Zorg goed voor jezelf  

Een gezond lichaam en een gezonde geest helpen je om beter te kunnen leren. Eet gezond, beweeg regelmatig en zorg dat je genoeg slaapt. Neem ook tijd om leuke dingen te doen en te ontspannen.

8. Beloon jezelf  

Als je iets goed hebt gedaan, trakteer jezelf dan! Dat kan iets kleins zijn, zoals een aflevering kijken van je favoriete serie of iets lekkers eten. Dit maakt het leren leuker en geeft je iets om naar uit te kijken.

9. Zoek een maatje om mee te leren  

Samen studeren kan leuker en effectiever zijn dan alleen. Je kunt elkaar helpen en het is fijner om samen door lastige stof heen te gaan.

10. Kijk regelmatig hoe je ervoor staat  

Neem de tijd om terug te kijken op wat je hebt gedaan. Wat ging goed? Wat kan beter? Dit helpt je om gemotiveerd te blijven en te leren van wat er goed en fout gaat.

Neem contact op voor extra ondersteuning

Met deze tips van Vlakbijles kun je ervoor zorgen dat je schooljaar niet alleen succesvol, maar ook leuker wordt. Blijf positief, blijf je best doen en vergeet niet dat elke kleine stap vooruit belangrijk is! Als je na deze tips toch merkt dat je wel wat extra hulp kan gebruiken, dan staan wij natuurlijk voor je klaar. Neem contact op via het contactformulier, dan zorgen wij dat één van onze bijlesdocenten je komt helpen.