10 tips voor een top presentatie

Presentatie tips

Moet je binnenkort een presentatie geven voor de klas en wil je dat iedereen onder de indruk is? Of je nu moet presenteren over de Romeinen, biologie, of je favoriete boek, met een goede presentatie kun je iedereen boeien van begin tot eind. Het gaat erom dat je jouw verhaal duidelijk en op een leuke manier kunt vertellen, zodat iedereen het snapt en niemand in slaap valt! Hieronder vind je 10 handige tips die ik van onze Vlakbijles leerlingen heb meegekregen om de presentatie niet alleen informatief te maken, maar ook superleuk om naar te kijken. Deze tips kan je tijdens je hele middelbare schooltijd nog gebruiken!

1. Kies het juiste programma

Bedenk welk programma het beste bij je presentatie past. PowerPoint is makkelijk en bekend, Prezi is leuk omdat je kunt in- en uitzoomen, en Canva is super voor mooie plaatjes. Probeer ze uit en kijk welke het beste werkt voor wat jij wilt laten zien. 

2. Gebruik een sjabloon

Begin met een sjabloon om tijd te besparen. Je kunt deze sjablonen makkelijk veranderen zoals jij het wilt en ze helpen je slides er netjes uit te laten zien.

3. Maak je slides passend 

Zorg dat de stijl van je slides past bij wat je vertelt. Als je het over technologie hebt, kun je misschien een achtergrond gebruiken die daarbij past, zoals een computerchip. Maar maak het niet te druk, het gaat om wat je vertelt.

4. Voeg foto’s en plaatjes toe 

Gebruik foto’s en plaatjes om je verhaal duidelijker te maken. Zoek mooie, gratis foto’s op internet die allemaal een beetje hetzelfde eruitzien, zodat je presentatie één stijl heeft. Vorig jaar was ik bij een presentatie van een van onze leerlingen in Groningen, die best een ingewikkelde presentatie gaf. Door middel van de plaatjes begrepen bijna alle leerlingen toch waar het over ging. Zo nuttig is het dus!

5. Houd de kleuren simpel 

Gebruik niet te veel kleuren. Kies drie hoofdkleuren en gebruik lichtere of donkerdere versies van deze kleuren om alles mooi bij elkaar te laten passen.

6. Weinig tekst, veel praten

Zet alleen belangrijke woorden op je slides en vertel de rest zelf. Dit maakt het makkelijker voor anderen om te volgen.

7. Kies duidelijke lettertypes 

Gebruik één of twee makkelijke lettertypes voor je hele presentatie, zodat iedereen het goed kan lezen.

8. Pas op met bewegende dingen 

Een beetje beweging kan leuk zijn, maar te veel maakt het lastig om te volgen. Gebruik bewegingen alleen als het echt iets toevoegt aan wat je vertelt.

9. Oefen goed 

Zorg dat je weet wat je gaat zeggen, zodat je niet te veel hoeft te lezen van je slides. Dit maakt het makkelijker om rustig en duidelijk te praten.

10. Begin en eindig sterk 

Start met iets spannends of grappigs om iedereens aandacht te pakken en eindig met iets dat iedereen zich zal herinneren.

Maak van je presentatie een succes

Nu weet je alles wat je nodig hebt om een super goede presentatie te maken. Probeer deze tips uit en maak jouw volgende presentatie onvergetelijk! En als je meer tips of hulp nodig hebt, kijk dan op onze website of neem contact op. Met deze hulp van Vlakbijles wordt jouw volgende presentatie zeker weten een knaller!