10 tips om goede cijfers te halen op leestoetsen
Nu ik net klaar ben met de middelbare school, wil ik graag vertellen hoe ik altijd omging met leestoetsen. Misschien vind je talen wel leuk, misschien ook niet, maar hoe dan ook, die leestoetsen moet iedereen maken. En geloof me, het is meer dan alleen woordjes stampen! Je moet in leestoetsen laten zien dat je die woorden echt kunt gebruiken, bijvoorbeeld in een tekst of als je naar iets luistert.
Deze tips gaan helpen bij leestoetsen
1. Blijf oefenen: Zoek oude leestoetsen of oefentoetsen online, of vraag je leraar of hij nog wat leestoetsen heeft liggen. Door te oefenen krijg je een gevoel voor de vragen en weet je beter wat je kunt verwachten.
2. Neem eerst een kijkje: Voordat je echt begint met de leestoets, kijk snel door de tekst. Wat is de titel? Zijn er tussenkopjes? Plaatjes? Probeer een idee te krijgen waar de tekst over gaat. Zo start je niet met een leeg hoofd.
3. Lees de vragen door: Voordat je begint met de leestoets, lees je even snel de vragen door. Je hoeft ze niet uit je hoofd te leren, maar het helpt wel om te weten waar je op moet letten.
4. Gebruik je woordenboek slim: Zoek alleen de belangrijke woorden op die je echt nodig hebt om de vragen te begrijpen. Verspil geen tijd met elk woord opzoeken.
5. Sla lastige vragen over: Begin met de makkelijke vragen en kom later terug voor de moeilijke. Zo gebruik je je tijd beter.
6. Let op valkuilen: Soms proberen leestoetsen je te vangen met slimme vraagstellingen. Lees alles goed door zodat je hier niet intrapt.
7. Gok als het moet: Heb je echt geen idee? Zet dan toch iets neer, vooral bij meerkeuzevragen. Wie weet heb je geluk!
8. Ken de belangrijke woordjes: Woorden die vaak terugkomen in leestoetsen zijn bijvoorbeeld ‘wie’, ‘waarom’ en ‘hoe’. Deze helpen je om vragen beter te begrijpen.
9. Blijf bij wat er staat: Je antwoorden moeten gebaseerd zijn op de tekst, niet op wat je zelf weet of denkt. Houd je aan de tekst.
10. Neem je tijd: Haast je niet door de toets. Als je de tijd hebt, lees dan de vragen rustig en probeer ze echt te begrijpen. Een gehaaste toets kan leiden tot onnodige fouten.
Bereid je goed voor
Leestoetsen kunnen lastig zijn, maar met de juiste voorbereiding en instelling kun je er zeker van zijn dat je je best doet. Gebruik deze tips om je te helpen jezelf te verbeteren en je zult zien dat je met elke toets die je maakt, meer zelfvertrouwen krijgt. En vergeet niet, het is oké om fouten te maken; elke fout is een kans om iets te leren. Vlakbijles is beschikbaar in het hele land, van Groningen tot Maastricht, dus mocht je na deze tips toch nog wat extra hulp nodig hebben bij je leestoetsen, neem dan vooral contact op!